Blog

13 nov 2017

Stressede – dem samler vi på !

Ja – vi behandler stressede, og i det perspektiv er det måske ikke så mærkeligt at vi samler på stressede. Men vi går længere end det. I stresslæge.dk har alle ansatte på et tidspunkt oplevet at gå ned med stress, ja, det er faktisk et krav for ansættelse, ligesom det er et krav for at deltage på vores uddannelse til stressterapeut.

 

Det handler om ansvar og ansvarlighed

 

En ting er, at vi i dag lever vores tilværelse i et vildt opskruet tempo. Vi arbejder og præsterer som aldrig før, såvel i ansættelse som på den private front. Vi engagerer os i alt og bygger det ene selvtillids basserede sandslot efter det andet, og har gjort dette, til definitionen på en værdig tilværelse. Og vi skal være stærke for at klare mosten, så vi træner og løber og stikker af fra pausernes monotone begrænsninger.

 

Noget helt andet er, at vi løber fra det faktum, at den enkelte har et ansvar

 

Det er ganske enkelt for let og uretfærdigt, at skyde skylden på virksomhederne, på ledere og på div. nedskæringer, som vi gerne beskylder for at være årsagen til, at vi er ”nødt til” at arbejde hurtigere.  Vi gør det jo helt frivilligt!?! da det jo netop er det, som er vejen til hus, bil, hund og sommerhus, ferier i syden og en weekendtur til London.

Af en eller anden grund, har vi glemt værdierne ved livet; nærhed, ro og hvile, til fordel for f.eks. bilen, som vi kan betragte gennem vinduet, mens vi svendende løber på et løbebånd, for at opnå den tilstrækkelige robusthed, mens vi samtidig, og med en perfektionistisk tilgang, forsøger at omdanne vores krops naturlige linjer, til en 3D model af div, reklamers definerende skønhedsidealer, idealer som på en eller anden måde har fået prædikatet sundhed? Et masseproduceret ideal, som i bedstefald nøjes med, vedholdende at opretholde vores dårlige samvittighed.

 

Vi kæder robusthed sammen med dygtighed og udholdenhed, og vi glædes over vores personlige formåen til at brænde kalorier af, yde noget ekstraordinært og vise omverden, hvad vi formår at udføre i et umenneskeligt tempo. Det er den store selvtillid, vi jager. Vi gennemfører og udfører det nærmest umulige, bryster os ved, at vi er den betroede medarbejder, er den gode mand, den gode hustru, som fuldfører og får alle trådene i hamsterhjulet til at hænge sammen, så andre, ligesom det er med alle de andre døde ting; som bilen, huset, båden og de dygtige børn,  kan betragte det lysende eksempel på det ekstravagante sublime.

 

Men hvad sker der mon med vores selvværd? Følelsen af at have værdi, alene fordi at jeg er mig, at jeg eksisterer og er et menneske med værdi på godt og ondt?

 

Når et menneske går ned med stress, så bliver der sat en kæmpe sten på tværs i hamsterhjulets tandhjul. Værdien i at yde, skaffe og omsætte, er foreløbig ikke en mulighed. Alt det, som så mange i dag opfatter som rigtig værdi, forsvinder, og som den ihærdigt indtagede pizza, ligger nu kun kanten af et længe underkendt selvværd tilbage på tallerkenen og vidner om, at der engang var noget varmt i midten, som fik det hele til at hænge sammen…

 

Vi samler på stressede, og vi gør det fordi, at de som har været der, har en enestående mulighed for at forstå, at det nu er tid til at gøre noget andet; finde tilbage til de rigtige værdier; de værdier som er langt mere naturlige og langtidsholdbare.  Mange vælger at ligge i dvale, indtil de er klar igen, og springer så straks tilbage i hamsterhjulet, som regel kun for snart at falde igen, og denne gang lidt hårde, lidt hurtigere og lidt dybere… Se det er her, at den rigtige behandling har stor betydning, Det er derfor, at vi gør, som vi gør,  vi sikrer restaureringen af de gamle værdier og genimplementerer værdierne i og med ro og balance, nærværd og sund fornuft.  Se det er disse stressramte, som vi samler på, fordi de med den rigtige behandling, bliver de bedste og mest forstående medarbejdere, senere behandlere, og senere de bedste ambassadører.  Dybt i dem selv ved de nu, hvordan det er, virkeligheden,- hvad det er der skal til, og ikke mindst, at det godt kan lade sig gøre at leve et liv uden stress, og vel at mærke; en langt mere autentisk tilværelse, som har afsæt i de sande værdier, som tryghed, tillid, nærværd og personlig værdighed.  De er fintfølende og mærker deres omgivelser, og kan på den måde sikrer, at ingen i deres nærhed har stress. De ved hvordan det er, de har været der. De kan fortælle og hjælpe, også uden at ofre sig selv.

 

Virksomheder spørger; ”hvordan kan vi sikrer, at vi opdager stress i tide?”. Svaret hertil er, at de skal ansætte en velbehandlet tidligere stresset. Vi kan stole på dem! De mærker og forstår stress i deres omgivelser, de siger fra i tide, og de ved hvad der skal til.

 

Ja, det handler om ansvar, og ansvarlighed for os selv og vores omverden. Det handler ikke alene om at komme stresssymptomer til livs, men også at forstå hvad der forårsager dem, forstå at den menneskelige natur ikke frivilligt lader sig transformere til en effektiv bæredygtig maskine, som med en vedholdende ingeniørlignende ekspertise, lader sig justere, fintune og stemme, som et ypperligt instrument, at vi som det menneskedyr vi er; af kød og blod, som gennem millioner af år, har udviklet os til noget helt særligt, fortsat ikke formår, at præstere de samme ændringer og fortsatte forbedringer, som vi forventer og forlanger af alt andet omkring os. Vi er blot mennesker, og vi skal måske til at indse, at vi har nået en foreløbig grænse for det muliges kunst og at vi i stedet skal passe rigtigt godt på det vi er og har, passe på det uendeligt værdifulde, som det er at være et rigtigt menneske, på godt og ondt.

 

Det er i grunden let at forklare en stresset, at det er på tide at finde en anden vej. Vi arbejder på at blive så gode, at vi også formår at gøre det indlysende tydeligt for dem, der endnu ikke er gået ned med stress, og at gøre det før det er for sent. En stressede, som har være alt dette igennem, har opnået en værdifuld læring, som har medført en unik kompetence, men den er dyrt købt.

Få vores hjælp og inputs til, hvordan du bedst kan tackle stressen i dit eget liv:

Udfyld vores skema til en gratis afklarende samtale