Stressramt

Stressramt – Det sker i kroppen

Stress er en helt naturlig, men kompleks biologisk mekanisme, der igangsættes, ved opfattelse af fare. Mekanismen er yderst hensigtsmæssig, da den gør kroppen kampklar, så vi kan yde vores ypperste under trusler og farer i vores omgivelser.

Stress går først hen og bliver skadelig, når en person over en længere periode har været udsat for en fysisk, psykisk eller følelsesmæssig overbelastning eller et traume, der har sat sig i kroppen som en tilstand af konstant alarmberedskab. Over tid vil det nemlig medføre en skadelig belastning af hele systemet.

Stressramt – Det sker i hjernen 

Længerevarende stress påvirker ikke kun kroppen, men også vores hjerne. I hjernen sidder et lille område, kaldet Amygdala. Amygdalas funktion er at reagere på farer i vores omgivelser. Den er den del af hjernen, der igangsætter vores alarmberedskab, der gør os i stand til at kæmpe eller flygte. Det er her, der sendes besked fra, om at der skal udskilles stresshormoner fra binyrerne. Det er også i Amygdala at vores følelsesmæssige hukommelse sidder.

Amygdala vokser sig fysisk større under længerevarende stress. Det medfører et øget mentalt alarmberedskab. Som stressramt begynder man, at fokuser på alt, hvad der kan være farligt omkring én. Der opstår en slags tunnelfokus, hvor det eneste vi får øje på er udfordringer og problemer.

Samtidig med at Amygdala vokser, skrumper den del af hjernen, der kaldes Hippocampus. Hippocampus er det sted i hjernen, der regulerer vores stress og som skaber mental ro og balance. Det er også den del af hjernen, der ser muligheder og løsninger, når vi er udfordret og presset. Der opstår dermed en selvforstærkende proces, der forklarer, hvorfor det som stressramt er så svært, selv at få øje på problemet og ikke mindst løsningen, på hvordan man får sit liv tilbage på sporet.

Stressramt – få den rigtige hjælp, hurtigt!

Jo hurtigere man som stressramt får hjælp, jo bedre bliver ens udsigter for fremtiden – på kort og lang sigt.

Start med at kontakte din læge og få evt. en sygemelding herfra, hvis det er det der skal til – det er det oftest. Tal med din chef og undersøg herigennem om din arbejdsgiver har en aftale med et akut stressbredskab, så du kan få hjælp med det samme, af en ekspert på området.

Det er her helt afgørende at man som stressramt får den rigtige hjælp. Fra en med indsigt og speciale i stress, og som er opdateret på den nyeste forskning inden for stress og behandlingsmetoder. Det er afgørende for varigheden af stresstilstanden – på kort og lang sigt, så stressen aldrig opstår igen. For det er desværre mere reglen end undtagelsen at når man først er blevet ramt af stress, ja så er der stor risiko for at stressen vender tilbage, igen og igen og igen resten af livet.

Det kræver den rigtige stressbehandling at blive stressfri, så stress aldrig opstår igen. Det er ikke nok med redskaber, der kan holde stressen nede eller håndtere, det som stresser én, med strukturer, uddelegering m.m. Det kræver stressbehandling at blive stressfri, dvs. klarlæggelse og behandling af årsagerne bag stressen – ændring af vaner, overbevisninger, tankemønstrer m.m. For stress opstår ikke nødvendigvis kun af overbelastning, stress handler lige så meget om, den måde vi går til verden på og opfatter os selv og vores omgivelser i den.

Du kan læse mere om stressbehandling her.

Du er også velkommen til at tage vores stresstest her på siden eller ringe for en gratis og afklarende samtale. Vi her for dig og er eksperter på området.

Vil du have en gratis vurdering af din stress?Så klik her