Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Ikon

Stresssymptomer mænd

Er der forskel på, når mænd og kvinder rammes af stress - og på deres stresssymptomer? Læs med her ...

Pil
For at forstå symptomerne er man nødt til at kende mekanismerne bag stress. Stress kan i al enkelthed beskrives som en tilstand i kroppen, der udløses af en naturlig, biologisk mekanisme. Mekanismen er styret af stresshormoner og det autonome nervesystem. Den har til formål at sætte kroppen i alarmberedskab og gør os dermed i stand til at agere optimalt på trusler og farer i vores omgivelser. Kort sagt bliver kroppen fysisk forberedt på at kæmpe, flygte eller spille død.

Stresssymptomer hos mænd – forstå mekanismen

Mekanismen har ikke ændret sig, siden vi var hulemænd, hvor truslerne oftest havde fatale konsekvenser. Dengang udnyttede vi de fysiske ændringer i kroppen ved enten at løbe for livet eller kæmpe mod truslen. I dag er truslerne nogle helt andre, men hjernen og kroppens reaktion er den samme. Det betyder bl.a., at de stresshormoner, der udløses, ikke længere omsættes. Vi får ikke, som vores forfædre, afreageret for derefter at puste ud og falde ned igen efter truslen. Derfor mærker vi, efter en længere periode med et aktiveret alarmberedskab, fysiske stresssymptomer som muskelspændinger, hjertebanken, åndedrætsbesvær samt dysfunktionelt tarmsystem – for hvem har lige tid til at besørge, når man er på flugt fra en sabeltiger? - men også vores hjerne ændres under det længerevarende alarmberedskab. De konstante trusler og farer, som hjernen opfatter under længerevarende stress, er selvforstærkende. Hjernen er hele tiden på vagt og sender faresignaler til kroppen. Det går ud over den del af hjernen, som varetager de kognitive funktioner som opgaveløsning, multitasking, hukommelse etc. – for igen har disse funktioner ikke første prioritet under flugten fra sabeltigeren. Oftest er søvnen også påvirket. Har vi mange tanker, gøremål og udfordringer på jobbet eller derhjemme, kan det for nogle være svært at falde i søvn. Oplever hjernen, at der er fare på færde, vil den indre biologiske mekanisme sætte ind og gøre sit for at forhindre, at vi falder i søvn midt i ’faren’. Manglende søvn vil forstærke overbelastningen og gøre det sværere for os at håndtere udfordringer og gøremål. Der opstår en ond cirkel, der er svær at bryde igen.

Stresssymptomer hos mænd

Stresssymptomer inddeles i fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stresssymptomer. Som udgangspunkt er der ingen forskel på stresssymptomer fra mænd til kvinder. Til gengæld er listen over stresssymptomer generelt lang. Vi er alle forskellige, uanset køn, alder, oprindelse etc., og der findes lige så mange forskellige reaktioner på overbelastning, som der findes mennesker. Det er derfor både svært og uhensigtsmæssigt at tale om typiske stresssymptomer. På siden ’Stresssymptomer’ finder du en liste over de hyppigst forekommende stresssymptomer, som gælder både for mænd og kvinder. Bemærk at listen ikke er udtømmende, men blot består af eksempler på de mest udbredte symptomer.

Stresssymptomer – der er forskel på mænd og kvinder

Stresssymptomerne er måske ens, men vi kommer ikke udenom, at der er forskel på mænd og kvinder. Når stress rammer mænd, er det ofte med dobbelt kraft. Ikke fordi det gør mere ondt på mænd, eller at mænd har det værre, når de rammes, men pga. af de forestillinger og normer, vi har i vores samfund. Mænd skal være de stærke, mænd skal kunne klare alt, mænd skal kunne forsørge og levere på alle fronter. Når stress rammer, rammes man som mand også på sin mandighed og stolthed. Flovhed er for langt de fleste en del af at være ramt af stress - og for mænd i særdeleshed. Stress medfører ikke bare faldende energi, manglende overblik og handlingslammelse. Stress medfører i lige så høj grad frustration og selvkritik over ikke at have kunnet klare presset, over ikke længere at kunne levere, servicere, tage ansvar og præstere. Ensomhed bliver ofte en del af det. Som stressramt er det generelt svært at finde forståelse fra sine omgivelser. Har man ikke prøvet det selv, ved man ganske enkelt ikke, hvad stress går ud på. Dertil kommer, at mænd ofte er længere tid om at tage til læge end kvinder. Ligeledes er det mindre udbredt blandt mænd at læsse af hos andre og tale om de mere vanskelige sider af livet, end det er hos kvinder, der gør det med deres veninder. Stress bliver en ensom kamp mod symptomerne – ens egen indre kamp.

Stresssymptomer – tag dig selv alvorligt, mand

Overbelastningsstress er en alvorlig tilstand. Tager man ikke sig selv og tilstanden alvorligt, kan det få store konsekvenser for ens helbred og livskvalitet på både kort og langt sigt. Lyt til din krop. Mærker du fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige ændringer, skal du opsøge en læge, så I sammen kan afgøre, om der evt. er tale om stress, og hvad handlingsplanen herfra skal være. Hos Stresslægen tilbyder vi mandehold, fordi vi ved, hvor svært det er som mand at kæmpe med stress, og fordi vi ved, at det hjælper at dele og arbejde sammen med ligesindede. Mandeholdet er for dig, der ønsker at genfinde din indre styrke og dit overskud. Her får du støtten til at finde tilbage til dit liv. Holdene ledes selvfølgelig af en mand – psykolog Hans-Jørgen Andersen. Du kan starte med at tage vores stresstest her og lytte til seminaret for at tage dit første skridt ud af stressen.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev