Stress symptomer mænd

Stress symptomer mænd – forstå mekanismen

For at forstå symptomerne er man nødt til at kende mekanismerne bag stress. Stress kan i enkelthed beskrives som en tilstand i kroppen, der udløses af en naturlig biologisk mekanisme. Mekanisme er styret af stresshormoner og det autonome nervesystem. Den har til formål at sætte kroppen i alarmberedskab og gøre os i stand til at agere optimalt på trusler og farer i vores omgivelser. Kort sagt bliver kroppen fysisk forberedt på at kæmpe, flygte eller spille død.

Mekanismen har ikke ændret sig siden vi var hulemænd, hvor truslerne oftest havde fatale konsekvenser. Dengang, hvor vi udnyttede de fysiske ændringer i kroppen ved enten at løbe for livet eller kæmpe mod truslen.

I dag er truslerne nogle helt andre, men hjernen og kroppens reaktion er den samme. Det betyder bl.a. at de stresshormoner, der udløses, ikke længere omsættes. Vi får ikke, som vores forfædre, afreageret for derefter at puste ud og falde ned igen efter truslen.

Derfor mærker vi, efter en længere periode med et aktiveret alarmberedskab, fysiske stress symptomer, som muskelspændinger, hjertebanken, åndedrætsbesvær, samt dysfunktionelt tarmsystem – for hvem har lige tid til at besørge, når man er på flugt fra en sabeltiger?

Men også vores hjerne ændres under det længerevarende alarmberedskab. De konstante trusler og farer, som hjernen opfatter under længerevarende stress er selvforstærkende. Hjernen er hele tiden på vagt og sender faresignaler til kroppen. Det går udover den del af hjernen, som varetager de kognitive funktioner, som opgaveløsning, multitasking, hukommelse etc. – for igen er disse funktioner ikke første prioritet under flugten fra sabeltigeren.

Oftest er søvnen også påvirket. Har vi mange tanker, gøremål og udfordringer på job eller hjemme kan det for nogle være svært at falde i søvn. Oplever hjernen at der er fare på færde vil den indre biologisk mekanisme sætte ind og gøre sit for at forhindre, at vi falder i søvn midt i ’faren’.

Manglende søvn vil forstærke overbelastningen og gøre det sværere for os at håndtere udfordringer og gøremål. Der opstår en ond cirkel, der er svær at bryde igen.

Stress symptomer hos mænd

Stress symptomer inddeles i fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stress symptomer. Som udgangspunkt er der ingen forskel på stress symptomer fra mænd til kvinder.

Til gengæld er listen over stress symptomer generelt lang. Vi er alle forskellige, uanset køn, alder, oprindelse etc. Og der findes lige så mange forskellige reaktioner på overbelastning, som der findes mennesker. Det er derfor både svært og uhensigtsmæssigt at tale om typiske stress symptomer.

På siden ’Stress symptomer’ finder du en liste over de hyppigst forekommende stress symptomer, som gælder både for mænd og kvinder. Bemærk at listen ikke er udtømmende med blot eksempler på de mest udbredte symptomer.

Stress symptomer – der er forskel på mænd og kvinder

Stress symptomerne er måske ens. Men vi kommer ikke udenom, at der er forskel på mænd og kvinder.

Når stress rammer mænd, er det ofte med dobbelt kraft. Ikke fordi det gør mere ondt på mænd eller at mænd har det værre når de rammes, men pga. af de forestillinger og normer vi har i vores samfund. Mænd skal være de stærke, mænd skal kunne klare alt, mænd skal kunne forsørge og levere på alle fronter.

Når stress rammer, rammes man som mand også på sin mandighed og stolthed. Flovhed er for langt de fleste, en del af at være ramt af stress og for mænd i særdeleshed. Stress medfører ikke bare faldende energi, manglende overblik og handlingslammelse, stress medfører i lige så høj grad frustration og selvkritik over ikke at have kunnet klare presset. Over ikke længere at kunne levere, servicere, tage ansvar og præstere.

Ensomhed bliver ofte en del af det. Som stressramt generelt, er det svært at finde forståelse fra sin omgivelser. Har man ikke prøvet det selv, ved man ganske enkelt ikke, hvad stress går ud på.

Dertil kommer at mænd ofte er længere tid om at tage til læge end kvinder. Ligeledes er det mindre udbredt blandt mænd, at læsse af hos andre og tale om de sværere sider af livet, i samme grad som kvinder gør det med veninder. Stress bliver en ensom kamp, mod symptomerne og sin egen indre kamp.

Stress symptomer – tag dig selv alvorligt mand

Overbelastningsstress er en alvorlig tilstand. Tager man ikke sig selv og tilstanden alvorligt, kan det få store konsekvenser for ens helbred og livskvalitet både på kort og lang sigt.

Lyt til din krop. Mærker du fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige ændringer så opsøg en læge, så I sammen kan afgøre, om der evt. er tale om stress og hvad handlingsplanen herfra skal være.

Hos Stresslægen tilbyder vi mandehold, fordi vi ved, hvor svært det er som mand at kæmpe med stress. Fordi vi ved, at det hjælper at dele og arbejde sammen med ligesindet. Mandeholdet er for dig, der ønsker at genfinde din indre styrke og dit overskud. Her får du støtten til at finde tilbage til dit liv. Holdene ledes selvfølgelig af en mand – psykolog, Hans-Jørgen Andersen.

Du kan starte med at tage vores stresstest her, og lytte til webinaret for at tage dit første skridt ud af stressen.

Vil du have en gratis vurdering af din stress?Så klik her