Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Ikon

Stresssymptomer kvinder

Hvordan opdages stress? Og hvad er de typiske stresssymptomer for kvinder?

Pil
Tallene taler deres tydelige sprog. Flere kvinder end mænd er ramt af stress. En af forklaringerne herpå er, at kvinder stadig udfører størstedelen af husarbejdet i hjemmene. På trods af både ligestilling og at langt de fleste kvinder i dag arbejder fuld tid, er det fortsat kvinderne, der overvejende afleverer og henter børnene i institutionerne, sørger for indkøb og madlavning samt oprydning og rengøring derhjemme. Forskningen peger ligeledes på, at de, som oftest bliver ramt af stress, netop er kvinder mellem 30 og 40 år, dvs. kvinder, der typisk både har børn, hjem og arbejde, der skal passes. Karrierekvinderne, eller kvinder i lederstillinger, er her de mest udsatte for overbelastningsstress. Tallene viser dog også, at stress rammer alle derimellem! Stresssymptomer – forstå kroppen For bedre at kunne forstå stresssymptomerne, er man nødt til at forstå mekanismen, der igangsættes i kroppen. Når vores hjerne registrerer noget, der er til potentiel fare for os, sætter den vores indre alarmberedskab i gang. Der udløses en naturlig, biologisk mekanisme, der styres af stresshormoner og det autonome nervesystem med dét ene formål at gøre os klar til at agere på den opfattede trussel eller fare. Fysisk ændres vores krop til at kunne løbe stærkere eller kæmpe bedre mod den potentielle fare. Samtidig lukkes der ned for andre, mindre hensigtsmæssige, kropslige funktioner i en kampsituation.

Stresssymptomer hos kvinder

Der er som udgangspunkt ikke forskel på stresssymptomer fra mænd til kvinder. De hyppigst forekommende fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stresssymptomer forekommer både hos mænd og kvinder - og listen over dem er uendeligt lang. Der findes nemlig lige så mange stresssymptomer, som der findes mennesker. Vi er alle forskellige, og derfor er vores reaktioner på overbelastning det også. Det er derfor svært (og uhensigtsmæssigt) at tale om typiske stresssymptomer. På siden ’Stresssymptomer’ finder du en liste med eksempler på de hyppigst forekommende stresssymptomer. Som kvinde kan man, ud over de listede symptomer, opleve blødningsforstyrrelser som følge af længerevarende stress. Kvinder bør også være opmærksomme på, at der kan være sammenfald mellem stresssymptomer og hormonelle forandringer under overgangsalderen. Det vil sige, at hedeture, træthed, hjertebanken, søvnbesvær m.m. lige såvel kan være tegn på overbelastningsstress som på overgangsalder. Vil du vide mere om stress og overgangsalder, så lyt med til Stresslægens podcast om emnet her. Stress skyldes ikke kun travlhed Flere kvinder end mænd er ramt af stress. Det skyldes dog ikke nødvendigvis kun overbelastning på arbejde og i hjemmet som beskrevet ovenfor, for ud over at mange kvinder har meget at se til på alle fronter, så er kvinder ofte også dårligere til at slappe af, når de kommer hjem, end mænd er. Kvinder vælger oftere at skære ned på egen tid til fordel for huslige opgaver eller tid til børnene. Som yderste konsekvens ender vi med at brænde sammen. En tendens, vi meget ofte ser hos de kvinder vi møder i vores Aldrig Mere Stress Forløb, er manglende eller lavt selvværd, og for mange betyder det, at man sætter sig selv i allerbagerste række. Vi sørger for, at alle har det godt, men glemmer os selv i regnskabet. Vi kommer mindre i kontakt med os selv, glemmer hvad vi egentlig har lyst til, hvad vi gerne vil have ud af livet, hvad der gør os glade og giver os energi. Vi glemmer at sige til og fra. Hertil kommer, at vi er verdensmestre i at slå os selv oven i hovedet over alt det, vi ikke når, for de steder, hvor vi ikke synes, vi slår til, for ikke at være gode nok, tynde nok, kvikke nok etc. Man kan sige, at selvværdet er ens ståsted og rødder; dét, der gør os stærke, robuste og sikre. Er vores rødder spinkle, overfladiske og flossede, skal der ikke meget til at vælte os i lidt stormvejr. Hertil kommer, at bekymringer og dårlig samvittighed sandsynligvis er mere udbredt hos kvinder end mænd. Statistikkerne viser også, at langt flere kvinder end mænd rammes af depression og angst, altså, mentale ubalancer udløst af negative tankemønstre og -vaner. I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at vores hjerne ikke er fulgt med tiden og udviklingen, og dermed har den heller ikke lært at skelne mellem reelle, livstruende farer, bekymringstanker eller sågar fiktion. Opfatter hjernen en trussel – uanset art – kender kroppen kun én reaktion.

Vær opmærksom på ændringer

For at opdage og kunne håndtere stress i tide, skal du spotte forandringerne; de fysiske ændringer som træthed, muskelspændinger, smerter, hovedpine, svimmelhed etc. Læg mærke til eventuelle psykiske forandringer: dit humør, dine følelser, dit selvværd, din hukommelse, din evne til problemløsning samt ændringerne i din adfærd. Har du øget behov for stimulanser som kaffe, sukker, cigaretter eller alkohol for at klare dig igennem hverdagen? Er dit behov for at være alene, uden støj og andre mennesker, blevet større? Er du blevet mere kort for hovedet eller skælder du mere ud, end du plejer? Kort sagt: Hvad er anderledes, end det plejer, og hvor længe har det stået på?

Stresssymptomer – de må ikke overhøres

Uanset symptomerne er det din krop, der fortæller dig, at noget er galt, din krop, der gør dig opmærksom på, at du enten er ved at blive stresset eller er tæt på en alvorlig stressbelastning. Hvis du ikke lytter efter, vil det i værste fald ende med en alvorlig eller kronisk stressbelastning. Opsøg derfor altid en læge, når du mærker fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige ændringer. Du kan også starte med at tage vores stresstest her eller booke en samtale om din situation og stress med stresslæge Trine Rønnov her.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev