Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Ikon

Kronisk stress

Hvornår bliver stress kronisk, og hvad er udsigterne for fremtiden, hvis du er ramt af kronisk stress?

Pil

Har du ikke overskud til at læse artiklen så se i stedet videoen her

Kronisk stress er den lægelige betegnelse for langvarig stress. Stress bliver først kronisk, når man i en længerevarende periode har haft et forhøjet niveau af stresshormoner i kroppen, når man i mange måneder eller år har døjet med stresssymptomer af den ene eller anden art.

Sådan opstår kronisk stress

Kronisk stress kan opstå efter et decideret stresskollaps, hvis den stressramte ikke har fået den rigtige behandling, er kommet for sent i gang med en stressbehandling eller ikke har taget sin tilstand alvorligt og er fortsat ud af det samme uhensigtsmæssige spor. Varigheden af ens stresstilstand er også afhængig af ens omgivelser; Ens arbejdsplads og ens nærmeste har  stor indflydelse på, hvor hurtigt og nemt man kommer sig efter et stresskollaps. Som stressramt er man afhængig af den opbakning, fleksibilitet og forståelse, man møder i ens omgivelser, for at få de mest optimale betingelser for at komme ovenpå igen. Én ulykke kommer sjældent alene, siger man, og det kan også være tilfældet for stressramte. At være invalideret af stress sætter pres på hele familien – økonomisk og relationsmæssigt. I nogle tilfælde vil det udløse ekstra stress i form af fx økonomiske vanskeligheder, flytning eller skilsmisse, men også ydre uforudsete påvirkninger som alvorlig sygdom eller dødsfald i den nærmeste familie e.l. kan forlænge processen med at komme ud af sin stresstilstand igen.

Kronisk stress medfører ændringer i hjernen

Oppe i vores hjerne sidder et lille område, der hedder amygdala. Under langvarig stress vokser dette område i vores hjerne. Amygdalas funktion er at opsnappe og reagere på farer. Det er fra dette område i hjernen, at der sendes besked om, at der skal udskilles stresshormoner fra binyrerne. Når amygdala under længerevarende stress vokser sig fysisk større, bliver dens funktion dominerende. Kroppen sættes konstant i alarmberedskab. Det udvikler sig til en invaliderende tilstand, hvor der konstant bliver udløst stresshormoner; kroppen gøres kampklar, og det vil sætte sig og mærkes som stresssymptomer i kroppen. Det betyder, at ens hjerne får tunnelsyn og vil være indstillet på at registrere alt, hvad der potentielt er farligt for én. Problemet er, at ens sind gladeligt hopper med på legen. Det digter selv videre og laver ’tænkte scenarier’ om alt, hvad der kan gå galt. Bekymringer, fri fantasi og hvad-nu-hvis tanker sætter yderligere gang i stressspiralen. Samtidig med at Amygdala vokser, skrumper den del af hjernen, der kaldes Hippocampus. Hippocampus er den del af vores hjerne, som regulerer stresshormonerne og skaber ro i krop og hoved. Det er også den ’rationelle’ del af vores hjerne, der styrer vores kognitive funktioner som problemløsning, rationel tænkning, hukommelse, overblik, multitasking m.m. Det forklarer også, hvorfor man som stressramt ofte har svært ved at huske, koncentrere sig og overskue flere ting på én gang. Ændringerne i hjernen er også forklaringen på, hvorfor kronisk stress ofte medfører psykiske ubalancer som angst og/eller depression.

Tag din stress alvorligt – inden den bliver kronisk!

Hvorvidt overbelastningsstress bliver til kronisk stress, har man selv en afgørende rolle i. Tager man ikke sin stress alvorligt, har man svært ved at acceptere sine begrænsninger og tilstand, har man vaner, tankemønstre m.v., der spænder ben for én, og som man ikke får ændret, så bliver det svært at komme helt ud af sin stresstilstand igen. Det er her helt afgørende, at man får den rigtige hjælp - hurtigt. Det kræver stressbehandling fra eksperter på området, så man sikrer, at man aldrig havner i tilstanden igen. De, som lider af kronisk stress, er typisk stressramte personer, der er gået ned med stress gentagne gange; mennesker, som ikke har fået den rigtige behandling, og som derfor ikke har været ordentligt forberedt på nye stressorer, der hele tiden dukker op igennem livets rejse. Kronisk stress er en stærkt invaliderende tilstand, der nedsætter helt eller delvist den enkeltes arbejdsevne og livskvalitet. Er du i tvivl, om du er stresset eller på vej til det, så kan du tage vores stresstest her. Du kan også se Stresslægens seminar og dermed tage det første skridt ud af din stress.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev