Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Ikon

Forebyg stress

Hvordan forebygger man stress og styrer udenom? Få svaret her

Book gratis forsamtale her
Pil

Har du ikke overskud til at læse artiklen så se i stedet videoen her

Forebyg stress - forstå mekanismen

Stress er en naturlig, kropslig reaktion, der udløses af en biologisk mekanisme, der er styret af stresshormoner og det autonome nervesystem. Når vi opfatter noget som faretruende, bliver der sendt besked til den del af hjernen, der kaldes ’reptilhjernen’. Her sættes en fysiologisk kædereaktion i gang. Vores sympatiske nervesystem bliver aktiveret, og derved bliver der sendt stresshormoner (adrenalin, norepinefrin og kortisol) ud til samtlige celler i vores krop. Uden denne mekanisme var vi som mennesker ikke til. Vi havde ganske enkelt ikke overlevet, dengang vi som hulemænd stod overfor sabeltigere, hvis vi ikke havde haft vores kamp/flugtrespons, vores overlevelsesmekanisme til at opfange og klare faretruende situationer, der kræver kamp for livet. I dag er det (heldigvis) sjældent, at vi står overfor livstruende situationer, men vores stressresponssystem er stadig nyttigt i visse situationer, hvor vi skal præstere; for eksempel, når vi skal holde foredrag eller til eksamen, når vi skal reagere hurtigt på motorvejen etc. Systemet hjælper os i pressede situation, da kroppen bl.a. producerer ekstra adrenalin, der øger vores evne til at performe. Det handler dog ikke længere om liv og død. Derfor har vi heller ikke i samme grad brug for dette alarmberedskab, men vores reptilhjerne har imidlertid ikke udviklet sig med tiden. Den har ikke lært at skelne mellem reelle, livstruende situationer og ikke-livstruende. Det vil sige, at uanset om du står overfor en bengalsk tiger, din inbox med over 500 ulæste mails, en børnefødselsdag i højeste gear eller opvasken fra de sidste tre uger, så kender reptilhjernen kun én reaktion: Kæmp, flygt eller spil død - med en kaskade af stresshormoner til følge.    

Forebyg stress – Find balancen

Overbelastningsstress handler om en ubalance; en tilstand, hvor kamp-/flugtsystemet kører på højtryk, fordi kroppen er i konstant alarmberedskab. Man kan godt leve med ubalancen i en periode, men fortsætter man i denne tilstand over længere tid, bliver den til overbelastningsstress. Forebyggelse af stress handler derfor om balance, om at evne at balancere mellem det, som tager éns energi og dét, som giver én energi – og her er vi alle forskellige! Nogle får energi af deres arbejde, mens andre bliver drænet af det. Nogle får energi af at være sociale, og for andre gælder det modsatte. Det er derfor afgørende i første omgang at blive bevidst om, hvad der fylder på vægtskålene for at skabe balance.    

Har du brug for hjælp?

Book en gratis forberedende samtale med mig, gennem min kalender

Forebyg stress – Vær bevidst

Det er desværre stadig de færreste, der er bevidst om, at aktiviteter ikke er det eneste, der fylder på vægtskålene - at stress ikke kun handler om at have travlt. Stress handler i høj grad om vores måde at gå til verden på, og hvordan vi tolker vores virkelighed. Stress udløses i høj grad af vores egne tanker, vaner og adfærd. Følelser udløser også alarmberedskabet. Ensomhed, sorg, skilsmisser, problematiske relationer og bekymringer kan også udløse stress. Det samme kan fiktion. Tænk bare på, hvordan frygten kan sætte ind, når man ser en uhyggelig film, læser en uhyggelig bog, eller bare ser nyheder om krig, hungersnød og ødelæggelse. Det samme kan din egen livlige fantasi – ’hvad nu hvis’-tanker, hvor éns børn både er blevet kidnappet, kørt over og bortført, inden de overhovedet har fået fri fra skole. Vores hjerne kan ikke skelne mellem virkelighed og fantasi – alt bliver opfattet som vores virkelighed, uanset om det er tilfældet eller ej, og dermed bliver det set som værende en potentiel trussel mod vores overlevelse …! Hjernen er hele tiden på arbejde. Den registrer alt omkring os, lyde, synsindtryk, lugte etc., langt mere, end vi selv når at opfange. Alt, hvad der bliver registreret, bliver efterfølgende fortolket på baggrund af den viden og den erfaring, vi har med os fra vores liv. Der er derfor næsten ingen grænser for, hvad der kan sætte vores stressrespons i gang. Det kræver blot én tanke eller én følelse, som sindet opfatter som faretruende. For at forebygge stress skal man derfor også være bevidst om sine tankemønstre og vaner. Har man tendens til bekymringer, til at tage sorger på forskud, til at være ’sortseer’, til utilstrækkelighed m.m., skal man være bevidst om, hvordan det påvirker éns stressrespons, og om det kunne være hensigtsmæssigt med justeringer.  

Forebyg stress – Tag ansvar

Når alt kommer til alt, er den bedste forebyggelse mod stress at tage ansvar: at tage ansvar for éns egentilstand, éns liv og trivsel. Kun du, og du alene, ved, hvordan det inderst inde står til, hvad du har brug for, hvad der giver dig energi, og hvad der dræner. Ingen andre kender dig, som du gør. Derfor: vær bevidst og pas på dig selv, sig til, sig fra, bed om hjælp, tag styring og ansvar for dig selv. Ingen andre kan gøre det for dig …  Ingen fortjener at leve med stress!   

Er du stresset...? Få svar med det samme.

>>Tag vores stresstest her<<

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 488+506
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev