Blog

20 okt 2017

Stress er et narkotikum, og der er masser af pushere derude…

Af psykolog i stresslæge.dk Hans-Jørgen Andersen

“Den stressramte er ikke syg, det er vores kultur”.
Det er titlen på Sanne Bjergs kronik i Kristelig Dagblad 18. oktober 2017 – hvortil psykolog Nadja U. Prætorius kommenterede “Stress har intet med sundhed at gøre”.

Vi glædes over at læse et sådan opråb til fornuft, som i rigtigt mange vinkler ikke er tilstedeværende i vores nuværende samfund.

Der er tale om mangel på selvfølgeligheder, som vi før tog for givet, men som på effektivitetens alter er blevet ofret med argumenter som samarbejde, lean, medarbejder indflydelse, selvstyrende team osv. I mere end 20 år har vi opelsket det gode psykiske arbejdsmiljø i en sådan grad, at arbejdspladsen for flere, betyder mere i deres tilværelse end deres egen familie. Og ikke nok med det; effektiviteten er ikke blot forbeholdt den indtægtsgivende side af livet, da denne forståelse af værdier også har smittet af i privatlivets fred, med samtalekøkken, kvalitetstid, forældre ansvar, i sådan en grad at vores gamle WC nu er ombygget til et wellness center, det eneste sted som vi foreløbig har lov til at være os selv.

Vi er på den måde helt enige med Nadja Prætorius; Stress har intet med sundhed at gøre. Stress er en smertefuld nedsmeltning af såvel hjerne som øvrige krop, et resultat af engagementets pauseløse tyranni som bedøver vores oplevelse af selvværd, som egen værdi, til fordel til en opblæst illusion om umenneskelig robusthed.

Netop denne her såkaldte bedøvelse gør, at vi ikke reagerer i tide. Vi bliver som andre narkomaner afhængige og springer lige pausen over i samarbejdest ånd, og vi nåede det næste i dag.

Vi har været med til og har accepteret engagementets rus og der ligger en stor opgave i at få dette stressnartikotikum rullet tilbage til noget der kan udgøre et menneskeligt ståsted, hvor vi igen kan tænke klart, og afholde os fra at hoppe op på vognen. Og ja det vil kræve en stor indsats, da der er mange penge at tjene for stresspuschere, for øvrigt en lovlig beskæftigelse som vores behandlingssystem slet ikke er gearet til at samle op efter, da de er ramt af samme sygdom.

Så ja, det kræver samling af alt, hvad der er muligt at mobilisere; fagforeninger , foreninger , sammenslutninger, men i allerhøjeste grad det enkelte menneske, som må se sig omkring og tage stilling, inden det er for sent.